Voedingsdagboek Bianca

22-10-20

Veel mensen denken dat wij extreem leven, superstreng zijn met onze voeding. Maar ook wij hebben onze zondes en grijpen wel eens naar wat lekkers. En lekker eten hoeft niet ongezond te zijn. Daarom zullen we een aantal keer een dagboek van onszelf plaatsen. Met recepten, foto’s en ook onze zondes.

Vanmorgen ben ik (Bianca) de dag begonnen met een smootie van 250 gr magere speizequark (Duitsland) met een handje diepvries blauwen bessen, een flinke hand diepvries aardbeien en een paar eetlepels homemade granola. Met een kopje gember/munt thee

Een deel heb ik laten staan voor na mijn training. Een duurloopje van 9 km gedaan en toen de rest op.

Bij een kop groene thee neem ik een lekker stuk notenkruidkoek van @mariskadute. Met een beetje macadamiapasta.

Mijn lunch bestond vandaag uit 5 boterhammen, 2 lichtbruine, 3 volkoren ( dat heeft mijn voorkeur maar soms is het op). Belegd met roomboter en melkhagelslag en kruidnootjes. Jummie. Mijn beleg kan beter, maar hagelslag blijft zo lekker……Nog een mandarijntje erbij.

Middagsnack, een mandarijn met een kop groene thee.

18.00 ik heb trek. Een flink bord nasi van zilvervliesrijst met een groentepakket en wat extra groentes. Daaroverheen een paar el. homemade pindasaus ( ketchup, ketjap, 100%pindakaas, rode peper)

Training geven, ik doe wat oefeningen voor en mee, maar niet alles.

Nu is het tijd voor mijn toetje. Een schaaltje Griekse yoghurt 10% vet met een el. honing, kaneel en 2 el. granola

Op de bank voor de tv drink ik nog een glas spa rood, met een lekker stuk Tony’s chocolonely chocolade ( ca 90 gram)

Homemade granola (grote pot)

Strooi over je ontbijt, toetje, of een handje als tussendoortje.

Ingrediënten:

300 gr havermout of andere graanvlokken

150 gr ongebrande ongezouten noten

150 gram pitten en zaden ( pompoen, zonnebloem, gebroken lijnzaad)

100 gr boekweitkorrels

1 kopje gepofte quinoa, amarant of boekweit

1 EL kaneel, eventueel beetje nootmuskaat of vanillepoeder

60 gr gesmolten kokosolie

60 gr vloeibare honing

Bereiding:

Zet de oven aan op 160 graden. Meng in een grote kom alle ingrediënten goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola hierover. Bak ca 30 min. in het midden van de oven. Schep elke 10 min. goed om, anders verbrand het.  Laat afkoelen in de oven op een kiertje. Het is lichtbruin maar lijkt nog niet krokant, maar dat wordt het pas na afkoelen. Schep dan in een grote luchtdichte pot, dan blijft het lang lekker.

Eiwitrijke appel-notenkruidkoek

Ingrediënten:

125 gr Hüttenkäse ( cottage cheese) of kwark

150 gr havermeel ( gemalen havermout)

110 ml melk ( of ongezoete amandelmelk)

100 gr ongezouten gemengde noten + wat extra voor garnering

80 gr rozijnen

50 gr amandelmeel

1 zakje bakpoeder

12 gr koek en speculaaskruiden ( of iets minder naar smaak)

4 gr kaneel ( of iets minder naar smaak) + extra voor bestrooien van de appelstukjes

2 el honing

1 grote rijpe banaan

1 ei

1 appel

1 tl cacaopoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175˚. Hak de gemengde noten in stukjes. Bewaar er een paar voor de garnering.  Snijd de appel in blokjes en meng dit met 50 gr noten en de kaneel.

Snijd de banaan in stukjes en maal deze in de blender samen met 50 gr noten.  Voeg het ei, de melk en de hüttenkäse toe. Meng daarna het havermeel en amandelmeel erdoorheen. Voeg als laatste de kruiden, honing, cacao en bakpoeder toe en roer de rozijnen erdoor.

Bekleed een lage quichevorm met bakpapier. Doe de helft van het deeg in de vorm. Verdeel dan het appel-noten mengsel eroverheen en bedek met de rest van het deeg.

Bak de koek in 35-40 min. gaar in het midden van de oven. Controleer met een satéprikker of hij gaar is. Laat afkoelen en snijd in stukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *